Social Icons

15. 10. 2012

Soil & Rock Consultants

Ivanův článek o nové práci:


Uz je to dva tydny, co jsem poprve jako zamestnanec prekrocil prah atelieru Soil and Rock Consultants... Jsem zamestnan jako stredne pokrocily geotechnicky inzenyr. Radeji bych samozrejme byl za "pokrocileho", ale na to mi chybi autorizace. O ziskani dalsi do poctu jsem se zacal zajimat minuly tyden.  Maji to tady vymyslenho hezky. Inzenyr absolvent se prihlasi do "klubu" IPENZ, plati prizpevky a az nadejde spravna doba, muze jit k prezkouseni. Ceskou autorizaci, kterou by mely teoreticky uznavat v cele EU, mi tu na Zelandu samozrejme neuznali... Chce to mistni praxi
Ono je to tady vsechno dost specificke. Zacneme treba u geologickeho pruzkumu, ktery se dela podle AS (Australian Standard), klasifikce zemin a hornin je podle doporuceni NZ geotechnicke spolecnosti. Je to ponekud neprehledne a dost matouci. Pro priklad uvedu srafu pro silt (jemnozrnna soudrzna zemina)... jedna se o rotovane krizky, ktere normalne  v Evrope znamenaji premenenou horninu. JInak v normach se obvykle nevyznaji..., na to norma neni (jsme malyu stat), na to je v AS. "To nepouzivej, mame normu nasi". 
Vzhledem k tomu, ze vetsina mistnich staveb je drevenych, ktere vykazuji minimalni pritizeni v zakladove spare, pruzkumy se moc neprovadi - ona to ta zemina nejak prenese. Pokud se pruzkum dela, je jednoduzsi provadet vrty rucni jednoclovekovou soupravou a na misto porusenych vzorku radeji zadne nebrat. Jadrove vrtani je drahe a nac analyzovat vzorky, kdyz to stroji zbytecne penize a lze pouxit referencni priklady (pry se do zacatku 90. let hojne delaly pruzkumy).
Drive na NZ fungovaly i lab. mechaniky zemin. Ty vsak byly postupem casu zvareny, a tak  se proste neanalyzuje. Standardni smykova krabicova zkouska vyjde v CR na 2 kKc. Tady stoji 1 kNZD s tim, ze stejne neni jak a do ceho neporuseny vzorek odebrat. S kolegou jsme ze zvedavosti poslali zadost o ocneni smykoveho pristroje (fa Controls) a instalaci zde na NZ. Nebyl by to sice 4 celistovy, ale i tak moderne rizeny pocitacem i s vybavenim za 20 kNZD. Kdyby mela firma vice zajimavych zakazek, jiste by se to vyplatilo koupit. Nase firma ma malou laborator provadejici jednoduche analyzy, ale i tak se v ni da dobre vyhrat.
Co tedy delam v nove firme? Zrejme budou chtit, abych pro ne projektoval zaklady. Zatim to nedelaji a zrejme budou potrebovat cloveka, co ma nejake zkusenosti a vyzna se v NZS/AS normach. Z uvedeneho duvodu ctu normy, jeszdim do terenu a v neposledni rade mi bylo umozneno provadet nejake srovnavaci analyzy mistnich prachovitych zemin s ceskymi. Jezdim do terenu, hraju si v laboratori a pokousim se delat stabilitni vypocty svahu.
Nejvetsi problem je, ze kdyz se nedeklaji mechanicke analyzy, neni podle jakych parametru provadet vypocty. Kdych chce pracovnik neco modelovat (SW Slide od kanadske Roscience), zajde k nejakemu z reditelu a ten mu jiz parametry nejak z palce "vycuca". Firma ma nejake tabulky parametru, ale ty jsou bohuzel jakoze pro cele souvrstvi (jil, prach, pisek, vulkanicke pumy) a zejmena pro horninz. Rozhodl jsem se zacit vyuzivat snerne normove charaktaristky ze zrusene CSN 73 1001. Bohuzel nesedi klasifikace, a tak delam srovnanavci testy.
Mimochodem, u jemnozrnnych zemin se mi libi vrtulkova zkouska (u nas se moc bohuzel nevidi).

0 comments:

Okomentovat

 

Sample text

Sample Text