Social Icons

2. 7. 2012

Doprava + presun do Lamayuru

Zajimavou indickou specialitou je doprava. Neco je jiz zmineno v predeslem clanku. Doprava ve meste funguje autobusy, taxiky, ve Srinagaru jsme pouzivali tuk-tuk, coz je vozitko pro 2-4 lidi na 3 kolach s platenou strechou a zebravymi ridici. Dopravni znaceni je pro paradu. Jezdi se vlevo, predjizdi se jakkoli, pri predjizdeni nebo jakekoli jine prilezitosti se troubi. Mistni maji sva auta frajersky nastavena na vsechny mozne zvuky troubeni, skladajici se mnohdy az z desitky tonu. Povozy se miji s rezervou par centimetru, vcerejsi pes byl 5 cm, dnesni posvatna krava dostala od kola pohlazeni kopyta. Odesla po svych. Silnice jsou v nizsich polohach zpevnene, v horach jak kde, silnice buduje armada.
Ted k doprave po Indii. Pokud nemate letenky i v ramci Indie, je mozno se dopravovat vlakem - dva dny dopredu obsazeno, pokud nemate rezervacku. Jezdi tu autobusy. Konkretne v nasem pripade lupen ze Srinagaru do Lehu stoji 1300 rupii, v osmi lidech jsme behem pul hodiny ukecali jeep za 12750 pro vsechny, tj. cca 1600 rupii na hlavu a pokud ridic nebloudi a neusina, je to i rychlejsi. Nemluve o tom, ze kdyz se vam libi krajinka, vas nonstop-driver vam zastavi pro porizeni krasne fotky - a ze jich je! Kdyz se domluvite den dopredu a Ind "sef" vylozene nejedna zpusobem "nic neni problem" a nedosadi vam prvniho kamose ridice, mozna vam posle i ridice vyspaneho.
Cesta z CR do Lamayuru nam trvala 5 dni. Ti z nasi skupiny, kteri se vraceji, si nejspis budou nakonec kupovat z Lehu letenku, prosezene zadecky uz jsou padnym duvodem. Na druhou stranu, aspon se stihame pomalu adaptovat na vysku, dnesni max bylo sedlo ve 4100mnm. Po ubytovani v prijemnem penzionu v Lamayuru jsme si vyfuneli nalehko prvni kopecek do mistiho hinduistickeho klastera, tak jsem zvedava, co nas ceka zitra, tentokrat uz s batohy a 10 dnu bez civilizace :]








0 comments:

Okomentovat

 

Sample text

Sample Text