Social Icons

14. 8. 2012

O kávě a jiných závislostech


Maorové nemají zuby. Od 20 let to platí pro takřka všechny Maory, od jedničky až po trojku nahoře i dole. Díky tomu šišlají, i když mají brilantní angličtinu. Naši přátelé nebyli výjimkou, v 6členné rodině pracovali pouze dva staří, pak tam byly dvě děcka a dva střední, kteří bydleli u starých v garáži. Ale kdoví, kolik jich tam vlastně bylo. Pracující Maor neměl ani vlasy, což jsme v páteční zábavný večer chtěli řešit čepicí. Ivanovou.Maor se smál a pletenou čapku odmítl nosit.
V sobotu ráno jsme uklidili množství vypitých lahví, rozloučili se, kupodivu i nastartovali vůz a odjeli na sever za modrou oblohou s příslibem 90kilometrů pláží, krásných výhledů, parků s legndárním stromem Kauri, čedičových úžasně vyprofilovaných skal a termálních pramenů a vůbec výjevů, při nich se rozechvěje čočka v objektivu.
Protože máme veliké štěstí, po odjezdu celý víkend propršel a dovolil nám pořídit tajuplné fotky plné dramatických mraků a mlhy. Ale auto stále drží! Dostavili jsme se do města Wharangei 200km severně od Aucklandu. Turistická informátorka v turistických informacích nám doporučila návštěvu bazénu a místního trháku – Wharangeiský vodopád. Ivan si vzpomněl, že nemá plavky, což se zdálo méně problematické, než bylo. Z jednoho obchodu nás prodavači poslali do jiného, odtud zas do dalšího atd...přibližně uprostřed množství navštívených obchodů s plavkami, kde nakonec žádné neměli, jsme byli posláni do dámského salonu, kde se Ivan ptal po „swimmdress“ – nevim kde to slyšel - a přítomný prodávající transvestita se zářivě červenou rtěnkou, tvářenkou a hebkými nakulmovanými vlasy se ho zeptal, jestli je chce i s vrškem a ukazoval na dámské modely jedno- a dvoudílných plavek. Utekli jsme rovnou do auta a Ivanova potřeba byla uspokojena až v bazénu, kde díkybohu prodávali vše od brýlí až po kachničky.
Nevím, jak je to jinde, ale tento bazén by u nás nevyhověl hygienickým normám. V ČR je jasně dělen suchý a mokrý prostor, tady bylo dovoleno pohybovat se po břehu v běžném oblečení, nosit a jíst potraviny a koupat hodně malé děti, pro které se u vstupu mohly koupit speciální hovnonepropustné kalhotky. Co já vím, u nás jsou pro takové prcky určené bazény...když tak mě opravte. V plaveckém bazénu je udržována teplota vody jak ze studně, v dětském brouzdališti teplota asi z modrého vodovodního kohoutku, takže jediná snesitelná byla ve výřivce, kde jsme dokázali strávit několik hodin bez hnutí. Často někdo otevřel dveře ven na zahradu a bazénem se prohnala studená vichřice. Je zajímavé, že všichni Maoři jsou vyžraní, i mladí.
Na noc jsme po chvíli tápání našli kemp ve vesnici Tutukaka. V létě (tj. prosinec – únor) bývá narvaný turisty dychtivými po potápění, lokalita nabízí širokou škálu oblastí vhodných pro zkoumání mořského dna. V mezisezóně je to díky menšímu množství malých dětí ideální pro dospělé, stihne se více oblastí.
Z práce jsem měla půjčenou knížku o stavebním právu a regulacích na Novém Zélandu, ale krom věčného strachu, abych ji neumazala, jsem jí víc pozornosti nevěnovala.
V neděli jsme v okolí vesnice prošli pár pláží a okolních kopečnů, flora má charakter deštného pralesu, občas je to tak parádní, že čekáte, kdy vám vlítne pečený papoušek rovnou do úst. Okamžiky bez deště vybízely k focení modře svítících zátok a zelených palem. Ani už to nebylo na péřovou bundu :) Zélanďané jsou obecně hodně otužilí. Zatímco rodiny hrály v tričku na břehu ve studeném písku fotbal a zanechávaly při běhu otisky nahých chodidel, my hned vedle prošlápli podrážku trekových bot a zapli zipy u všech tří mikin.
Večer nás donutil zakotvit v prvním hostelu situovaným blízko mého pracoviště – čtvrť Papatoetoe. Většina názvů zachovává maorskou řeč. V kombinaci s angličtinou to zní komicky. Ubytovna připomíná svou úrovní laciné hotely v Indii, taková líheň pro potkany, popř. horší české VŠ koleje. Odpadkové koše jsme v celé velké ubytovně napočítali dva, v sprše rostou krom hříbků všechny druhy hub a každou noc nám zpříjemňuje požární alarm, důsledně umístěný na chodbě přímo u dveří našeho pokoje. Naproti jsou umístěné koupelny. Při otočení kohoutku se potrubí rozechvěje přes dvě podlaží tak, že zvukem i hlasitostí připomíná obří zámořský parník vyjíždící z přístavu.
Pondělní ráno jsem strávila ve společenské místnosti vonící po cigaretovém kouři, a snažila se nacpat do hlavy knihu, kterou jsem si půjčila v kanclu. Vypsala jsem si několik otázek, aby bylo vidět, že jsem tomu něco dala, speciálně detaily lišící se od postupu v ČR. Architektka Claire mi pečlivě odpověděla na všechny zvídavé dotazy. Z hodinového výkladu jsem pochopila akorát jejich velmi pečlivý systém v utváření hladin v CADových výkresech a způsob, jakým evidují veškerou korespondenci se zadavatelem. Líbí se mi, jak mají všechny problémy se zadavatelem ošetřené dopředu. Tenhle systém evidence práce na projektu kdyby byl všude, hned by byl menší bordel.
Na spoustu stejných otázek jsem se den nato zeptala Murraye (šéf, manager), od něhož jsem konečně pochopila, co mi Claire ochotně, leč rychlou angličtinou, vysvětlovala předtím. Je vidět, že Murray má zkušenosti s předáváním informací malým blbečkům...trénuje mladé kluky karate.
Upozornění: další odstavec se týká stavitelství, takže by si to neměl nikdo číst.
NZ na každém rohu ukazuje mnoho dřevostaveb, do 2 podlaží snad všechny ze dřeva. Větraná mezera mezi konstrukcí a fasádou není větraná průběžně, ale pouze s otvory zespodu, používá se tu „building paper“ – něco jak naše difuzní folie nepropouštící vodu zvenku a propouštící páru zevnitř. Ale prý je to nová technologie. Stejný koncept drží i fasáda z pohledových cihel – větrání jen zespod. Nebojí se plastových povrchů s profilem navrhování budov spočívá v dodržení izolace proti vnějším vlivům, hlavně vodě, izolaci proti spodní vodě (mají tu nopovou folii s nopy cca 50mm velkými), a speciální důraz na návrhy v seizmických oblastech. I proto se hromada konstrukcí dělá ze dřeva, které hodně dovolí. U mnoha staveb je venkovní prostor kryt membránovou konstrukcí všech možných krásných tvarů. Architekt tu musí rozumět především dřevěným konstrukcím a klempířským detailům.
Pondělí v práci bylo náročné. Sežrala jsem skoro celou tabulku čokolády, načež ve 4 odpoledne bylo svolání všech kolegů v kanclu za účelem oslavy 5 let působení Diane v kanceláři jakožto zodpovědné a vševědoucí účetní. Zakrojil se dort. Spolu se třetí kávou jsem nabyla dojmu, že sladkého bylo dneska již dost. Čtvrt hodiny se kolegové bavili o pejskách a kočičkách, ty jsou tu hodně populární. Vysvětlila jsem jim situaci kolem našich psů v ČR a pak proběhlo 5 minut, kdy si všichni dělali srandu z Dianiného „handbag dog“ = pes do tašky, malý směták, popř.papučák :)
Šéf ještě zavzpomínal na českou bramborovou kaši a na jeho návštěvu v Brně, z níž si pamatoval především hospody, kde si sám točíš pivo a kde je nad pisoárem gilotina a dále, že máme na Sv. Jakubovi sošku s vystrčenym zadkem.
Ivan zatím shání práci, dal se i na běhání mezi tím sezením. Kdyby nezabloudil, nemusel by běhat hodinu a půl. Asi to nesl špatně, protože si večer nedal ani víno.
A já, kdybych nezabloudila a nervala se s Indkou, které jsem při couvání málem zajela příliš malé a příliš neviditelné děti, bych taky domů nejela hodinu místo 15 minut...
Volají mě na kafe...dneska už potřetí, a to jsme začli pracovat před hodinou a čtvrt...Zdvořile odmítám. Asi budu muset změnit práci :) Myslím, že kdyby všechny kávovníky na Zélandu plodili pouze pro tuto kancelář, musely by i tak jet přesčasy...no dobře, kávovník jsem tu ještě neviděla.
Dneska se jedem večer podívat na naše možná budoucí bydlení, přece jen člověk je závislý na spánku, aby nebyl závislý na kávě. Požární alarm sice v ubytovně poprvé mlčel celou noc, ale i tak by to chtělo bydlet už konečně na jiné úrovni, než indické. A není nutno se neustále budit s pocitem, že dnešek je prvním dnem zbytku našeho života ;)

0 comments:

Okomentovat

 

Sample text

Sample Text