Social Icons

8. 9. 2012

Christchurch


Christchurch je mesto na vychodnim pobrezi Jizniho ostrova, bylo zalozeno na zacatku druhe poloviny 19. stol. v miste siroke delty (vyplavoveho kuzele) reky Waimakarii (pres mesto tecou dve male reky Avon a Heathcote). Z geologickeho hlediska se jedna o ricni a castecne morske sedimenty ctvrtohorniho stari skladajici se prevazne z jemnozrnnych piscitych souvrstvi, ktere jsou prokladany usazeninami drivejsich bazin a raselinist. Severozapadni cast mesta (kde ma FT kancelar a soucasne dum pro zamestnance) tvori jemnozrnne sterkove sedimenty.
Mesto bylo poniceno nejprve v roce 2010 a potom znova vyrazneji nicivym zemetresenim 13. cervna 2011 o intenzite 6,3 mag. Mesto bylo poniceno prevazne z duvodu tzv. liquifikace pisku (ztekuceni). Jedna se o proces, kdy se jemnozrnny zvodnely pisek z duvodu zemetreseni (zmeny gravitacniho zrychleni, casto nadlehceni) dostava do suspenze, ktera neni na rozdil od konsolidovaneho pisku unosna. Z toho duvodu dochazi k zaboreni, vynoreni, nakloneni, pootoceni a zejmena popraskani zakladovych konstrukci, coz se projevuje i na nadzemni konstrukci. Soucasne se ztekucenim pisku jeste pusobi zemetresne vlneni povrchu, ktere zpusobuje dynamicke namahani budov.
V ramci meho pusobeni ve Fraser Thomas jsem byl vyslan jako clen EQC teamu (komise pro predchazeni zemetreseni) provadet geologicky pruzkum mesta.
Mesto bylo rozdeleno na zaklade poskozeni po zemetreseni a na zaklade znalosti geologie na 4 oblasti, kdy cervena zona nebude opravovana a domy budou postupne zboreny. Z tohoto duvodu uz tu bylo par mensich demonstraci, ale jinak nas z EQC lidi vidi radi - pomahame. Tato cervena zona je prevazne kolem reky Avon. Ostatni 3 zony nejsou tak nebezpecne. V nejhorsi ze zbylych trech probiha intenzivni geologicky pruzkum. Jedna se prevazne o vratni jadrovych vrtu a delani statickych penetraci (zjisteni ulehlosti, smykove pevnosti, stlacitelnosti a vyznamnych geol. rozhrani). Mym ukolem od pondelka je provadet dohled (supervize) nad jednou penetracni soupravou. Osadka je zkusena a sikovna. Mym ukolem je overovat pritomnost inzenyrskych siti, co by mohly byt poskozeny. Jedna se totiz o obrovske mnozstvi sond v zastavene oblasti . To je v CR vzdy zlym snem kazdeho inzenyrskeho geologa, delat vrty ve meste. K dispozici mam list s nakresem pozice sondy, okolnich staveb a overenych siti, k tomu iPed, na kterem jsou nahrane vykresy celeho mesta rozdelene po mestskych castech a na zaklade podrobnejsiho deleni. Ke kazde lokalite, je sepsan seznam patricnych vykresu usnadnujici overeni nepritomnosti siti. K tomu se vyplnuje spousta bezpecnostnich papiru. Zajimavosti je, ze se pri zahajeni vrtani u soupravy muze pohybovat jen vrtmistr v gumovych rukavicich. Kdyby se navtala elektrina nebo plyn, at to zabije jen jednoho...
Jinak Christchurch je krasne upravene mesto plne parku, aleji, kvetin a stromu. Bohuzel postaveno na uplne nevhodnem miste a ani bohuliby nazev mesta (Kristus a vira = vira v Krista) proti zemetreseni nepomaha.











0 comments:

Okomentovat

 

Sample text

Sample Text